Menors

L’IMAS reforçarà el treball afectiu-emocional als seus centres de protecció de menors

Els equips educatius assisteixen a un curs impartit per Pepa Horno Goicoechea, qui durant més de quinze anys ha coordinat campanyes nacionals i internacionals sobre la protecció infantil (29.03.2014)


El Consell de Mallorca és l’organisme competent en matèria de protecció als infants a l’illa. En aquest sentit, i amb el propòsit de garantir la màxima preparació del personal dels centres de menors gestionats per la institució insular per donar resposta les necessitats afectives dels infants que hi viuen, l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), a través de la seva àrea de Menors, Família i Igualtat, duu a terme un curs de formació “Atenció a la persona basada en la teoria de l’afecció als centres de protecció de menors”, impartit per la psicòloga i experta en infància, Pepa Horno.

Per no perdre de vista la ferida emocional dels nins que viuen als centres de protecció, l’IMAS ha volgut reforçar la formació del personal de l’àrea de menors amb temes com el desenvolupament emocional de la infància i les fractures en aquest desenvolupament o l’afectació emocional dels nins i nines que han viscut situacions de desprotecció (maltractament, abandonament, abusos, situacions de negligència), així com en estratègies d’intervenció.

Al curs, que va començar el passat mes de gener i finalitzarà el mes de desembre, hi assisteix el personal dels equips educatius dels centres de menors gestionats per l’IMAS (Can Mercadal, Puig dels Bous, Son Bosch; Llar des Pil.larí i Es Rafal) amb l’objectiu d’implementar les intervencions basades en el model d’atenció a la persona des de la teoria del vincle afectiu. Cada equip realitza una sessió mensual en la qual es fa un especial incís en la necessitat de saber ajudar un infant que ha patit situacions de violència i no oblidar mai el terror que pot estar vivint dintre seu.

Josefa Horno és psicòloga i consultora en infància, afectivitat i protecció, així com autora de diferents llibres envers aquest tema, entre els quals trobam: “Un mapa del mundo afectivo: el viaje de la violencia al buen trato”, “Amor y violencia: la dimensión afectiva del maltrato” o “Escuchando mis tripas: programa de prevención del abuso sexual infantil en educación infantil”.

Durant més de quinze anys, Horno ha coordinat campanyes estatals i internacionals per a la prevenció i l’eradicació de la violència contra els infants, especialment el càstig físic i psicològic a la llar i l’abús i explotació sexual infantil. Igualment ha impartit formació i assessorament a més de vint països de llatino-amèrica, sud-est asiàtic, Europa i el Magreb.