Menors

El programa ALTER d'intervenció socieducativa del Govern s'aplicarà aquest curs a 28 entitats locals de les Illes

En total, a les Illes s’oferiran un total de 245 places, adreçades a joves en situació de risc o conflicte social, amb l’objectiu d’evitar l’abandonament escolar (24.10.2013)

Programa ALTER
Programa ALTER

La consellera de Família i Serveis Socials, Sandra Fernández, ha signat els convenis per a l’aplicació del programa d’intervenció socioducativa ALTER a 26 municipis de les Balears, al Consell de Mallorca i a la Mancomunitat del Pla. Han acompanyat a Fernández els batles i representants de les diverses entitats locals que posaran en marxa conjuntament amb el Govern aquest programa als respectius municipis aquest curs 2013-2014 i que ja havien signat els respectius acords.

A l’acte també hi ha assistit la consellera d’Educació, Cultura i Universitats, Joana Maria Camps, el president de la Federació de Municipis de les Illes Balears (FELIB), Joan Albertí; i la directora general de Menors i Família, Apol·lònia Socias.

En total, a les Illes s’oferiran un total de 245 places, adreçades a joves en situació de risc o conflicte social, amb l’objectiu d’evitar l’abandonament escolar i facilitar la continuïtat o el retorn al sistema educatiu o formatiu ordinari.

El programa d’enguany compta, entre les novetats principals, amb la introducció de dos nous cursos: el d’aprenent de pastisser i el d’aprenent d’agricultura ecològica. Així mateix, cal destacar la incorporació d’un municipi, Sant Joan de Labritja (Eivissa) al programa.

Del total de places, 245 (en ocasions, una mateixa plaça pot ser ocupada per més d’un jove al llarg del curs), 178 corresponen a municipis mallorquins, 28 a menorquins, 36 a eivissencs i 3 a formenterencs.

Pel que fa als cursos, enguany els joves que hi participin a l’ALTER podran triar entre 19 opcions, com, per exemple: aprenent de perruqueria i estètica; d’informàtica, de fusteria, de manteniment d’embarcacions i mecànica nàutica; de reparació de bicicletes, de pastisser, de jardineria, de ferreria i forja, de fotografia digital, d’arts gràfiques i d’agricultura ecològica, entre d’altres.

Amb una concepció eminentment pràctica –però sense deixar de banda la formació reglada– es treballa en el retorn del jove al món escolar, en el reforç de les seves competències i habilitats socials i se li ajuda en la incorporació social, laboral i educativa.

El programa ALTER és el resultat de la col·laboració entre la Conselleria de Família i Serveis Socials, els centres on els joves cursen els seus estudis, els municipis que l’implanten i les empreses que s’ofereixen perquè s’hi pugui realitzar la formació pràctica. Enguany, el programa té activades 110 empreses on els usuaris han començat la formació, a partir del mes de setembre.

Pel que fa als resultats del curs passat, un total de 252 joves de les Illes -196 al·lots i 56 al·lotes- superaren amb èxit el programa. Pel que fa a les qualificacions obtingudes, un 89 % conclogueren el curs amb una nota mitjana de notable.

Dels usuaris que acabaren exitosament, una gran part (el 45,71 %) optà per seguir la formació en un curs de PQPI (Programes de Qualificació Professional Inicial), preferiblement en la mateixa branca professional en la qual dugueren a terme la seva formació fins el moment. En segon lloc, un 35,2% continuà un curs més la seva formació a ALTER. La resta, o reprengueren l’ESO o s’inseriren laboralment a través del programa.

El perfil dels usuaris d’aquest programa és el de joves d’edats compreses entre els 14 i els 16 anys que presenten problemes d’adaptació als recursos educatius tradicionals, amb problemes d’absentisme o d’abandonament escolar.