Atenció a la Dependència

La Conselleria de Família i Serveis Socials ha subscrit convenis amb municipis i mancomunitats de Mallorca i Menorca per mantenir 626 places de dependència el 2013

Aquests convenis han permès finançar 414 places de centre de dia 341 a Mallorca i 73 a Menorca; així com 212 de residencials, 121 a Mallorca i 91 a Menorca (13.01.2014)


La Conselleria de Família i Serveis Socials ha subscrit convenis amb 28 municipis i entitats locals de Mallorca i Menorca que han permès mantenir 626 places en centres per a persones amb dependència. La suma total d’aquests acords és de 8.905.022 euros enfront dels 7.731.077 euros que es varen destinar a la mateixa finalitat l’any 2012, la qual cosa representa un increment del 15 %.

Aquests convenis han permès finançar 414 places de centre de dia en aquestes dues illes, 341 a Mallorca i 73 a Menorca; així com 212 de residencials, 121 a Mallorca i 91 a Menorca.

A Mallorca, els municipis que varen subscriure els convenis l’any que ha acabat recentment, i pels quals reben finançament per a places de dependència, són: Consell, Campanet, Esporles, Mancomunitat del Pla, Capdepera, Manacor, Artà, Mancor de la Vall, Lloseta, sa Pobla, Campos, Santanyí, Santa Margalida, Palma, Bunyola, Santa Maria del Camí, Sóller, Calvià, Alcúdia i Muro.

En el cas de Menorca, la Conselleria ha subscrit acords amb es Migjorn, Ferreries, Ciutadella, Alaior, es Castell, Maó, Sant Lluís i es Mercadal.

En total, i arran d’aquests convenis, el 2013 s’han destinat un total de 3.909.000 euros a places de centres de dia. I per a les residencials, aquests acords varen suposar gairebé cinc milions d’euros, concretament 4.996.000 euros.

En els convenis s’exposa que els centres de dia han de prestar obligatòriament els serveis següents:Atenció sanitària.

Activitats de prevenció de la dependència i promoció de l’autonomia.

Higiene personal.

Manutenció.

Atenció social.

Atenció psicològica.

Atenció a les valoracions de dependència.

Activitats d’oci i temps lliure.

Les residències, a més dels serveis esmentats, també han d’oferir allotjament i bugaderia.

Aquests convenis se sumen als que el Govern va subscriure també per a aquest mateix concepte amb els consells insulars de Mallorca i Menorca l’any passat, que varen permetre que la Conselleria destinés 11 milions d’euros en el cas de Mallorca i 2,39 milions d’euros en el de Menorca.

En el cas d’Eivissa, totes les places de dependència que el Govern finança s’inclouen en el conveni amb el Consell Insular d’Eivissa, que el 2013 va ser per 4,14 milions d’euros, de manera que s’hi inclouen totes les places que la Conselleria manté a l’illa, sense que sigui necessari formalitzar-ne d’altres d’específics amb els municipis. Cal recordar que el Govern i el Consell d’Eivissa han anunciat que enguany es crearan 120 noves places de residència per a dependents a l’illa pitiüsa, la qual cosa suposarà un 71 % més que fins ara i permetrà arribar a un total de 289 places públiques residencials.