Igualtat

Les Balears, entre les primeres comunitats que implantaran un sistema de seguiment integral de víctimes de violència de gènere de caràcter nacional

La secretària d'estat de Serveis Socials ha visitat Mallorca i ha presidit la junta rectora de l'Institut Balear de la Dona (15.04.2014)


Les Illes Balears seran una de les comunitats pioneres en la implantació d’un sistema d’accés a les bases de dades relacionades amb la violència de gènere de caràcter nacional, denominat VIOGEN. Es tracta d’un mecanisme de seguiment integral de les víctimes que millorarà la coordinació entre els organismes i les institucions implicats en la matèria.

Així ho han anunciat avui la consellera de Família i Serveis Socials, Sandra Fernández, i la secretària d’estat de Serveis Socials i Igualtat, Susana Camarero. Camarero ha iniciat a l’arxipèlag una tanda de visites a les diferents comunitats autònomes que té per objecte explicar el conjunt de mesures adoptades en l’àmbit nacional per lluitar contra la violència de gènere. En el cas de les Balears, aquestes mesures s’han exposat davant la Junta Rectora de l’Institut Balear de la Dona (IBD) en una reunió extraordinària a la qual també ha assistit la directora de l’IBD, Isabel Llinàs.

Aquestes millores s’acordaren en una trobada entre els ministres de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato; de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, i Interior, Jorge Fernández Díaz, que va tenir lloc el passat 7 d’abril. Segons Camarero, en aquesta reunió es va acordar, entre altres aspectes, revisar periòdicament la valoració de risc de les víctimes de violència de gènere i els seus fills, ampliar les competències dels jutjats especialitzats sobre la matèria, i promoure la campanya “Hay salida” de 2014, que s’adreçarà especialment a la població jove. La secretària d’estat ha explicat que les enquestes realitzades en aquesta matèria indiquen que molts adolescents “assimilen com a normals situacions de gelosia” i de violència de gènere, fet sobre el qual s’ha proposat actuar amb el suport dels centres escolars per implantar un mecanisme de “detecció precoç” d’aquestes situacions. D’altra banda, s’ha referit a les necessitats de donar suport a les víctimes i ha recordat que hi ha nombrosos recursos econòmics al seu abast. En aquest sentit, ha apuntat l’existència d’una aliança subscrita amb empreses privades segons la qual aquestes es comprometen a contractar dones víctimes d’aquesta xacra social. Sobre el fet que les Illes Balears són la comunitat amb més denúncies relacionades amb la violència de gènere, ha assegurat que és “molt positiu”, perquè “demostra que les administracions amb competències en la matèria estan fent bé la seva feina” de conscienciació, per la qual cosa ha “felicitat” la consellera Sandra Fernández.

Visita a ASPACE

D’altra banda, Susana Camarero ha visitat les instal·lacions de l’Associació de Paràlisi Cerebral de Balears (ASPACE), on l’han rebuda el director general de Serveis Socials, Rafael Romero; el secretari general de la Conselleria de Família i Serveis Socials, Guillermo Sánchez; el gerent de la Fundació d’Atenció a la Dependència, Javier Ureña; la directora general de Família i Menors, Apol•lònia Socias, i el gerent d’ASPACE, Jesús Hernando. Una de les ofertes de l’entitat és el Servei d’Atenció Primerenca, que atén infants de 0 a 6 anys, i que està finançat i concertat amb la Conselleria de Família i Serveis Socials. La unitat multidisciplinària d’ASPACE, en contacte directe amb el Servei de Valoració i Atenció Primerenca del Centre Base d’atenció a persones amb discapacitat i dependència, està formada per una psicòloga, un fisioterapeuta, una treballadora social i un metge rehabilitador.